Åpenhetslovens viktige krav

original-560738E5-E5B4-4A94-907A-0BA468282264

Åpenhetsloven feide inn som en vind over Norge og resten av Europa sommeren 2022 og satte med det en helt nye krav til større bedrifters bærekrafts rapportering. Med den nye loven skal man som forbruker og kunde være trygg på at bedriften har oversikt over hele leverandørkjedens måte å både handle og behandle på, og til sammen skal dette sikre at vi alle sammen setter et så lite fotavtrykk etter oss som mulig.

 

Hvordan arbeider Tranemo med Åpenhetsloven?

«Vi i Tranemo er Miljøfyrtårn, så vi har jobbet systematisk med dette lenge, men det er klart at Åpenhetsloven stiller en del ekstra krav til hvordan vi rapporterer og ikke minst forteller om arbeidet vi gjør til kundene våre!» Cecilie Landin er bærekraftsansvarlig i Tranemo i Norge og samarbeider tett med moderselskapet i Sverige for å sikrestille en åpne og bærekraftig produksjon- og salgslinje helt frem til sluttbruker. «Vi har tatt store grep når det gjelder frakt og transport. Blant annet gjenbruker vi pappesker, vi har et hypermoderne lager i Sverige [link til artikkel om dette] og vi har fornyet bilparken vår for å kutte ned på fossilt drivstoff.»

 

De mange underleverandørene og produsentene som Tranemo samarbeider med er det i all hovedsak moderselskapet i Sverige som holder i, men Cecilie kjenner godt til de fleste av dem. «Alle våre underleverandører holder til i Europa, og det har mange fordeler. Det gjør det enklere å ha en tett dialog, men det gir også en bedre kulturforståelse for både dem og oss.» Noe av produksjonen ligger fortsatt i Asia, men Tranemo har flyttet mye av denne til Europa samtidig som de har kuttet alt samarbeid med fabrikker i Russland.

Tranemo

ESG

I Åpenhetsloven er det krav om å rapportere på tre felter; Environment (miljø), Social (sosialt/arbeidsforhold) og Governance (ledelse/styring). Sammen skal disse tre dekke alle viktige bærekraftsområder og mål og sørge for at man har en helhetlig tankegang rundt hva bærekraft er.

 

«Vi ønsker at alle som leverer til Tranemo skal ha et godt arbeidsmiljø samtidig som vi vil ta vare på jorda og naturen vår. Enkelt forklart så ønsker vi å sette et så varsomt fotavtrykk som mulig.» Og Tranemo ser at den nye loven faktisk gjør en forskjell.

«Når alle må rapportere og ha kontroll, så skjer det endringer over hele linja,» forklarer Cecilie. «Det som skjer er at man har mer kontakt med eksterne leverandører, gjør bedre aktsomhetsvurderinger og får en generelt bedre kontroll på underleverandører.»

Hun beskriver også en stor åpenhet når de har sendt ut undersøkelser og bedt om informasjon. «Vi har jo mye bedre dokumentasjon på hvordan de ulike aktørene jobber nå!»

 

Et langsiktig arbeid

Siden Tranemo var Miljøfyrtårn-sertifisert lenge før Åpenhetsloven trådte i kraft, så har ikke overgangen vært så stor som den kan ha vært for andre. «Vi har jo jobbet med mye av dette i mange år allerede, og vårt fokus på utslipp ved transport og kildesortering er godt etablert i hele organisasjonen. Men vi ser jo at vi nå treffer enda bedre på de kravene kundene våre stiller til oss som leverandør takket være enkelte justeringer i forbindelse med den nye loven.»

Og Cecilie er helt tydelig på at selv om noen av grepene som er tatt har vært store investeringer, så er det absolutt verdt det. «Vi får igjen for det på alle måter. Både som en seriøs aktør og som en lagspiller for resten av verden!»