VEDLIKEHOLD

For å gi ditt arbeids- og vernetøy et langt liv, er det viktig å vedlikeholde det med riktig vask og eventuelle reparasjoner. Dette er avgjørende også i et bærekraftperspektiv og ikke minst økonomisk fornuftig. Fakta er at det mest miljøvennlige produktet er det som aldri blir produsert. Livslengden til plagget påvirkes i alle stadier, fra plagget kjøpes inn til plagget er utslitt og kasseres.

KJØP

Når man skal investere i sikkerheten til de ansatte, er det først og fremst viktig å gi de ansatte beskyttelse i sitt arbeid basert på en risikoanalyse. Tranemo jobber ikke med et multinormkonsept, men utvikler hvert enkelt arbeids- og verneplagg med tekstiler og detaljer tilpasset de enkelte arbeidssituasjoner og risikoer. Dette for å kunne gi brukeren den beste beskyttelsen i sin arbeidssituasjon. Lang erfaring innen produktutvikling, med flammehemmende verneplagg som spesialitet, gjør at vi kan veilede deg til å finne den rette kolleksjonen og de rette plaggene. Når en risikoanalyse er foretatt, er det neste viktige steget å finne plagg som beskytter i henhold til risikoen og som i tillegg er komfortable å bruke. Dette slik at plaggene benyttes av alle, hver dag, hele tiden. Arbeids- og verneklærne er tilgjengelige i et stort antall lagerførte størrelser, slik at alle kan finne en størrelse som passer. Dette er av stor betydning for at rett beskyttelse skal oppnås. Vi produserer og lagerfører de fleste av våre bukser i 34 forskjellige størrelser.

BRUK

Sammen med alle sertifiserte verneplagg vi sender ut leverer vi med en brukerinstruksjon med beskrivelse av standarder, krav og tips om hvordan plagget skal benyttes og best tas vare på. Før du tar i bruk verneplagget, er det viktig å lese instruksjonene for å vite hva plagget gir beskyttelse mot og hvordan du benytter plagget. Verneplagget er merket på innsiden med informasjon om hvilke sertifiseringer plagget oppnår, men for å oppnå fullstendig beskyttelse er det ofte nødvendig med andre verneprodukter som for eksempel hansker og sko.

VASK

Det er viktig at flammehemmende klær vaskes på en profesjonell måte og i overensstemmelse med spesifike instruksjoner som sørger for at sikkerhetsfunksjonene ikke ødelegges eller forurenses. Kun syntetiske vaskemidler skal benyttes, ikke bruk såpe eller tøymykner og det må ikke benyttes blekemiddel.

Tranemo anbefaler:

  • Verneklær sertifisert i henhold til EN ISO 20471 skal vaskes separat, alternativt sammen med andre tilsvarende plagg med samme sertsertfisering.
  • For plagg som inneholder ull er det ekstra viktig med korrekt vedlikehold. Ull er var for høy PH og bør vaskes i nøytral PH og med en skånsom prosess. Verneklær som inneholder ull bør vaskes ved å bruke et spesielt ullprogram.
  • For å oppfylle kravene i EN 13034 behøver verneklærne ved behov å impregneres på nytt for å beholde kjemikaliebeskyttelsen. Disse plaggene bør vaskes på industrielle vaskerier som har mulighet å impregnere plaggene på nytt med en korrekt prosess.


Kontakt Tranemo for mer informasjon vedrørende vask og vedlikehold av dine verneklær.

Vaskesymboler

Vaskes ved maks 40°C Vaskes ved maks 40°C Tørketromles ved lav temperatur Tørketromles ved lav temperatur
Vaskes ved maks 40°C, forsiktig vask Vaskes ved maks 40°C, forsiktig vask Bør ikke strykes Bør ikke strykes
Vaskes ved maks 60°C Vaskes ved maks 60°C Tåler å strykes ved maks 110°C Tåler å strykes ved maks 110°C
Vaskes ved maks 60°C, forsiktig vask Vaskes ved maks 60°C, forsiktig vask Tåler å strykes ved maks 150°C Tåler å strykes ved maks 150°C
Må ikke tørketromles Må ikke tørketromles Bør ikke renses Bør ikke renses

TRANSFERREFLEKS

Påsydde reflekser kan kjennes harde, stive og være ukomfortabelt på strikkede plagg. Bruk av segmenterte transferreflekser gjør plaggene med komfortable. Selv på noen lettere vevde plagg har transferrefleks en fordel mot påsydde når det gjelder komfort. For å beholde de reflekterende egenskapene i transferrefleksene skal disse plaggene vaskes i nøytralt pH, det vil si ikke å bruke vaskemiddel med pH over 8.

Tranemo anbefaler:

  • Vasketemperatur på maks 60°C.
  • Vaskemiddel med pH<8 er å anbefale.
  • Ikke bruk tøymykner, blekemiddel eller optiske hvitemidler.
  • Vi anbefaler hengetørking eller tørketrommel i maks 60°C Ved tunneltørking anbefaler maks 100°C.

VEDLIKEHOLD OG REPARASJON

Etter vask må plagget inspiseres av en HMS-ansvarlig eller annet kvalifisert personell. Bruk ikke skadede verneklær som ikke kan repareres (for eksempel hull, revner eller fungerende lukninger etc) Små skader på plagget som ikke påvirker plaggets flammehemmende egenskaper kan repareres. Denne reparasjonen kan kun gjennomføres om det brukes samme flammehemmende tekstil og tråd, og av kompetent personell. Reparasjonene får kun utføres i henhold til Tranemo sine reparasjonsinstrukser og med identiske tekstiler. Ved å reparere plagget forlenges levetiden som igjen gir en positiv effekt med mindre miljøpåvirkning. Tranemo kan bidra med egnet reparasjonskit og anvisninger for å kunne reparere verneklær på korrekt vis.

UTBYTTING - KASSERING

Når et plagg har vært i direkte kontakt med åpen flamme eller sterk varme, kan plagget bli sprøtt og svekket og skal derfor kasseres. Hvis plagget har vært utsatt for kjemikalier som har trengt inn i tekstilen, innebærer dette vanligvis en nedbrytning av beskyttelsesevnen og man bør vurdere om plagget skal kasseres. Tranemo kan også bistå i opplæring vedrørende bruk av flammehemmende klær hos din bedrift.

Skötselråd