Banner-Weatherprotection

BESKYTTELSE MOT VÆR- OG VIND

» EN 342        » EN 343         » EN 13758-2

EN 342

EN 342
Verneklær mot kulde

Denne standarden spesifiserer verneklær som brukes ved arbeid i kalde miljøer.


Det kreves testing av resulterende effektiv varmeisolasjon (verdi i m²K/W), luftgjennomtrengning klasse 1-3 og motstand mot vanngjennomtrengning klasse 1-2. En plaggkombinasjon (f.eks en to-delt løsning med bukse og jakke eller kjeledress) må oppnå et resultat på varmeisolering og luftgjennomtrenging for å kunne bruke CE-merkingen EN 342. Test med vanngjennomtrenging er valgfri. En komplett plaggkombinasjon består av et 3-lags system som f.eks undertøy, (et lag innest på kroppen nærmest huden) et isolerende mellomlag og et ytterlag med sertifiserte plagg sammen med sokker, balaklava, hansker og støvler. Verdien oppnådd på varmeisoleringen gir en minimumstemperatur der kroppen har en behagelig temperatur. I den oppdaterte versjonen av standarden EN 342-2017 har testen blitt endret slik at også lufthastigheten er blitt tatt med i beregningen. Tranemo kommer løpende til å oppdatere sertifiserte plagg.

 

EN 343

EN 343
Verneklær mot regn 

Denne standarden spesifiserer verneklær som brukes i regn, snø, tåke og fuktig miljø.


I henhold til den siste versjonen av standarden EN 343:2019 testes plagg og sømmer for vanngjennomtrenging (vanntetthet) klasse 1-4 og vanndampmotstand (pusteegenskaper) klasse 1-4 der klasse 4 er den høyeste nivået. Plagget må oppnå et resulatet på begge testene for å kunne merkes med CE-merkingen EN 343.


Plaggets pustegenskaper påvikes av dens konstruksjon og det er vanlig at ufôrede plagg oppnår EN 343 klasse 4:4 (samme som ytterlaget) mens fôrede plagg med samme ytterlag kun oppnår f.eks EN 343 klasse 4:2. I fôrede plagg er det fôret i plagget som påvirker permeabiliteten av vanndamp (pustegenskapene). Testmetoden for vanntetthet av ferdige plagg i et regn tårn er også lagt til, men denne er valgfri.


Foregående versjon av standarden (EN 343:2003+A1 2007) hadde kun tre klasser. Kravene for vanngjennomtrenging klasse 1-3 er samme for begge, mens klasse 4 krever et høyere resultat. Kravene for vanndampmotstand har også økt til en klasse 4 og samtidig har nivået i hver klasse også blitt endret noe. Det er kun klasse 1 som har samme krav i begge versjoner. Plagg sertifisert i henhold til EN 343:2003+A1 2007 er fortsatt gjeldende. Tranemo kommer løpende til å oppdatere sertifiserte plagg.


Testmetoden EN 20811 (Fastsettelse av motstand mot vanngjennomtrenging/vanntetthet) gir et resultat i milimeter vannsøyle (mmH2O) eller Pascal (Pa). Tranemo bruker benevnelsen vind- og vanntett når vannsøylen er over 5000 mm (50 000Pa). Disse plaggene beskytter bra ved regnskurer eller fuktig vær. Ved kraftig eller langvarig nedbør anbefales regntøy.

 

EN 342

EN 13758-2
Beskyttelse mot UV-stråling 

Denne standard spesifiserer kravene for klassifisering og merking av plagg som gir brukeren et UVA + UVB-beskyttelse over 40 UPF (Ultraviolet Protection Factor. Tranemo 50+)


Alle tekstiler beskytter brukeren mot solen og risikoen for å få solforbrenning er avhengig av tekstilens tykkelse. Denne standard indikerer at beskyttelsen er høy. Testmetode for tekstilen er EN 13758-1.


Weather protection