OPPDATERT LYSBUE STANDARD - HVA ER NYTT?

Switch_51959594_51949594_03

Det kommer mange spørsmål fra markedet om hva som er forskjell på ELIM og ATPV/EBT.

 

Fra brukere som har fått nye plagg med ny merking får vi spørsmål om plaggene gir «dårligere» beskyttelse siden verdiene er blitt lavere.

Det er nok ikke helt enkelt for alle å orientere seg i hva som skjer rundt alle endringer for merking og sertifisering av flammehemmende og lysbuegodkjente plagg.

 

Klassifiseringen ELIM har nå vært i bruk siden 2018, men er blitt ytterligere justert før lysbuestandarden ble en EN-standard i 2020. Standarden heter nå EN 61482-2:2020.

 

Det er to testmetoder under EN 61482-2:2020. Box test som benytter seg av en rettet og begrenset lysbue. Resultatene angis i to klasser. APC 1 og APC 2.

Open Arc metoden bruker en åpen lysbue. Her måler man hvilken energi nivå som plagget tåler i kalorier. Her har det vært ATPV/EBT som ble brukt som benevnelser med er nå erstattet av ELIM.

 

ELIM står for Incident Energy Limit og er grensen for hva et plagg eller en kombinasjon av plagg kan stå imot ved en lysbueulykke.

Forskjellen på ELIM og ATPV/EBT er i hovedsak at ELIM er grensen for når man kan unngå en 2.grads forbrenning, mens ATPV/EBT betyr at det er 50% sannsynlighet for å unngå en 2.grads forbrenning. Dette betyr at nivåene som er satt i plagget gir en bedre og tryggere indikasjon av beskyttelsen du oppnår nå enn hva som var tilfellet tidligere.

 

For å komme frem til verdiene er det nå også blitt mye strengere krav til plaggene enn hva som var tilfellet tidligere. Når man tidligere fikk en ATPV/EBT-verdi var ikke etterbrenningstid i plagget tatt hensyn til. Dette betyr at du kunne få en høy verdi, men plagget kunne brenne i 10-15 sekunder. Dette vil ikke bli godkjent etter de nye retningslinjene.

 

 

Switch_51939594_51949594_SA0001_01

Når man tester kun tekstilen vil det ikke bli tatt hensyn til etterbrenningstid, men når man tester komplett plagg er denne satt til maks fem (5) sekunder.

Når man også skal sertifisere lag på lag kombinasjoner av plagg er godkjenning på hvert enkelt plagg helt vesentlig for å kunne få sertifiseringene godkjent.

 

For brukeren er punktet med krav til maks fem (5) sekunder etterbrenningstid av stor betydning. Dette vil kunne gi lavere verdier på plaggene eller kombinasjonen, men tryggheten på hva du kan utsette deg for er blitt mye bedre.

 

Vårt mål er at ingen skal bli skadet ved en lysbueulykke, og da må vi kunne gi brukeren den beste informasjonen om hva plaggene tåler og står imot ved en eventuell ulykke.

 

Tom Roger Melby

Salgssjef

Tranemo Workwear AS